Descoperiți puterea de a spune “Nu”

Descoperiți puterea de a spune “Nu”

Eliminarea alcoolului și a nicotinei este esențială pentru sănătate.

Deși consumul moderat de alcool este uneori prezentat ca fiind inofensiv sau chiar benefic, riscurile depășesc cu mult orice beneficii percepute.

Eliminarea riscului alcoolului

Avantajele renunțării la alcool

1 Îmbunătățirea sănătății ficatului

Alcoolul poate cauza boli hepatice severe, iar renunțarea ajută la regenerarea ficatului.

2 Hipotiroidismul și consumul de alcool

Hipotiroidismul poate crește consumul voluntar de alcool, deoarece enzima care este implicată în metabolizarea etanolului poate fi alterată de această patologie.

3 Echilibrarea mentală și emoțională

Eliminarea consumului de alcool duce la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale, a calității somnului, memoriei și relațiilor cu cei din jur.

Eliminarea riscului tutunului

Beneficiile renunțării la fumat

Tutunul și fumul de tutun conțin mii de compuși chimici, dintre care sute sunt toxici pentru organism. Dintre aceștia, nicotina este una dintre cele mai adictive substanțe cunoscute și stă la baza dependenței fumătorilor.

1 Reducerea riscurilor

Fără acești compuși toxici, scad riscurile de apariție a cancerului (pulmonar, gastric, de vezică urinară, etc.) și a bolilor cardiovasculare (inclusiv infarct și moarte subită).

2 Ameliorarea funcției pulmonare

Prin ameliorarea funcției pulmonare va crește și capacitatea de a face efort.

3 Îmbunătățirea aspectului fizic

Efectul renunțării la fumat va fi inclusiv vizibil prin îmbunătățirea aspectului fizic, a pielii, dinților și observând o vindecare mai bună a rănilor.

Referințe:

1. World Health Organization (WHO). "Alcohol." Disponibil la: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol. Accesat Ianuarie 2025.

2. World Health Organization (WHO). "Tobacco." Disponibil la: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco. Accesat Ianuarie 2025.

3. Echeverry-Alzate, V., Bühler, K.M., Calleja-Conde, J. et al. Adult-onset hypothyroidism increases ethanol consumption. Psychopharmacology 236, 1187-1197 (2019). https://doi.org/10.1007/s00213-018-5123-1